De Joseph Lokinschool biedt les in het Engels op school

Engels op de basisschool

​​​​​​De Joseph Lokinschool biedt Engels op de basisschool vanaf groep 1. Uitgangspunt daarbij is Immersion oftewel: onderdompeling. Hoe jonger leerlingen met een vreemde taal beginnen hoe hoger het eindniveau dat ze zullen halen. 

​Groepsleerkrachten van bijna al onze groepen en de native speaker geven les volgens de principes van integrated learning. Spelenderwijs leren kinderen op een heel natuurlijke manier de Engelse taal. Denk daarbij aan het doen van Engelse spelletjes en kringgesprekken in het Engels, het zingen van Engelse liedjes en het (voor)lezen van Engelse (prenten)boeken.

Het overgrote deel van het team heeft inmiddels het English Teacher Training Programme (ETTP) op het opleidingsinstituut van  Alberdingk Thijm Scholen gevolgd. De overige teamleden volgen. Ook wordt al enkele jaren gebruikt gemaakt van de Erasmus+ subsidie om teamleden in het buitenland te scholen.​

Download leuke apps voor thuis​​


‘One little finger up, one little finger down, put it on your chin.’ 

Zo begint de dinsdagmorgen van leerlingen van groep 1 van de Joseph Lokinschool in Ankeveen. Juf Ingrid komt verrast de klas in lopen: ‘You have started already, I’m not needed today,’ lacht ze. En dan begint de les.

‘What is the weather like today?’ vraagt juf Ingrid.  ‘Is it sunny?’ ‘No!’ roepen de leerlingen. ‘Is it raining?’ vraagt de juf. ‘No!’  roepen de leerlingen. ‘It is….’ ‘cloudy’, roept een van de leerlingen. En vervolgens haalt juf Ingrid een boekje over Ten Little Pinguins tevoorschijn. Ze roept Daan naar voren: ‘Daan, can you walk like a pinguin?’ Daan begint te waggelen en met zijn armen te wapperen als een echte pinguin.  In een paar weken tijd kunnen vier- en vijfjarige leerlingen zoals Daan begrijpen wat er wordt gevraagd.

Wekelijks krijgen alle leerlingen van de Joseph Lokinschool  een half uur les in het Engels van de van oorsprong Britse Ingrid Gill, de native speaker van Alberdingk Thijm Scholen. Verschillende basisscholen van Alberdingk Thijm Scholen krijgen les in het Engels vanaf groep 1. Sinds dit jaar is ook de Joseph Lokinschool in Ankeveen overgegaan op dit programma. Géry Keizer, schooldirecteur: ‘Het is ongelooflijk hoe snel de leerlingen het Engels zich aanleren. Ze staan er zo vrijmoedig in, ze voelen geen enkele belemmering om de Engelse woorden uit te spreken en pakken het heel natuurlijk op.’ Juf Ingrid is begonnen aan het laatste deel van haar les  met een verhaal over snowmen.  What can you make of snow?’,  vraagt de juf aan Aniek. ‘Een sneeuwpop,’ antwoordt ze in het Nederlands. Tegen het eind begint het toch wel wat moeilijk te worden.  Juf Ingrid:  ‘Five snowmen, wearing a hat and a bow.  Than the sun came up and one snowman melted down’. Nog maar weinig kinderen steken hun hand op als de juf vraagt: ‘How many snowmen do you see now?’ Later in de week oefenen ze nog een keer met de eigen juf. ‘Bye Bye!’ roepen de leerlingen als juf Ingrid de klas uitloopt, op naar de volgende groep.​