De Joseph Lokinschool biedt les in het Engels op school

Engels op de basisschool

​​​​​​De Joseph Lokinschool biedt Engels op de basisschool vanaf groep 1. Uitgangspunt daarbij is Immersion oftewel: onderdompeling. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen zich op jonge leeftijd bijzonder snel een vreemde taal eigen kunnen maken. De Joseph Lokinschool heeft er – naast de vanzelfsprekende aandacht voor het Nederlands – voor gekozen om in alle groepen Engels in de lesstof op te nemen. Er wordt binnen de organisatie een stevige focus op ‘leren in het Engels’ gelegd. De organisatie neemt daarmee afstand van de wijze waarop in het traditionele (Nederlandse) schoolsysteem de Engelse taal ‘in rijtjes’ en geïsoleerd wordt aangeleerd. ‘Learning through immersion’ vormt de kern van taalonderwijs waarin leerlingen structureel worden uitgedaagd om effectief en natuurlijk te leren communiceren in het Engels. De stichting Alberdingk Thijm Scholen heeft een model ontwikkeld waarin de zogenaamde Key Concepts of Language Development uiteen zijn gezet. Dit model helpt scholen en leerkrachten om een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren  voor het geven van les in het Engels. De poster is ook in de school te vinden​.​

150417-posterA2-infographic.pdf

Het overgrote deel van het team heeft inmiddels het English Teacher Training Programme (ETTP) op het opleidingsinstituut van  Alberdingk Thijm Scholen gevolgd. Ook wordt al enkele jaren gebruikt gemaakt van de Erasmus+ subsidie om teamleden in het buitenland te scholen.​ Daarnaast is er één keer per week een native speaker op school om de leerkrachten te coachen.

Download leuke apps voor thuis​​

‘One little finger up, one little finger down, put it on your chin.’

‘What is the weather like today?’ vraagt de juf van groep 1-2. ‘Is it sunny?’ ‘No!’ roepen de leerlingen. ‘Is it raining?’ vraagt de juf. ‘No!’  roepen de leerlingen. ‘It is….’ ‘cloudy’, roept een van de leerlingen. En vervolgens haalt de juf een boekje over Ten Little Pinguins tevoorschijn. Ze roept een leerling naar voren: ‘Can you walk like a pinguin?’ Hij begint te waggelen en met zijn armen te wapperen als een echte pinguin.  In een paar weken tijd kunnen vier- en vijfjarige leerlingen begrijpen wat er wordt gevraagd.

Géry Keizer, schooldirecteur: ‘Het is ongelooflijk hoe snel de leerlingen het Engels aanleren. Ze staan er zo vrijmoedig in, ze voelen geen enkele belemmering om de Engelse woorden uit te spreken en pakken het heel natuurlijk op. Door op deze manier met de kinderen te werken, wordt het spreken van Engels heel gewoon en krijgen de kinderen een grote woordenschat".